Telefon:        +387 (0) 63 290-205 Nino Rotim, predsjednik Udruge

Mobitel:        +387 (0) 63 294-313 Ivica (Blaž) Rotim, tajnik Udruge

knjigaKao što je većini naših prezimenjaka poznato u pripremi je tiskanje knjige „Rotimi kroz 300 godina svoga postojanja". Knjigu će činiti nekoliko poglavlja koja će sadržavati opis mjesta i župa u kojima su obitavali ili još uvijek obitavaju Rotimi (Rotimlja, Gornji Gradac, Mostar, Široki Brijeg, Doljani, Nevesinje, Prozor-Rama, Vrdi), poimenični popis svih evidentiranih Rotima (počevši od 1800. godine do danas), kratke biografije naših prezimenjaka koji su se istakli kroz osobni život, školovanje, poslovni uspjeh i sl. Knjiga će biti svojevrsno kronološki sažeto štivo i dakako poklon našim budućim generacijama. Pošto se radi o vrlo obimnom i zahtjevnom poslu trenutno se još nalazimo u fazi prikupljanja i kontroliranja podataka pa Vas molimo da nam pošaljete svoje podatke kako nešto i nekoga ne bi ispustili. Ova obavijest je nekoliko godina stajala na stranicama naše udruge. Naime, početkom rujna 2016. godine knjiga "Rotimi kroz 300 godina svoga postajanja" je izišla iz tiska i može se nabaviti u kjižnici "FRAM-ZIRAL" u Mostaru (nalazi se u sklopu kompleksa Sveučilišta u Mostaru). Cijena knjige u knjižnici iznosi 35 KM.

rodoslovljePrezime Rotim predstavlja veliku skupinu čiji se potomci danas nalaze diljem svijeta. Njihovi korijeni pripadaju selu Gornji Gradac, Župa Mostarski Gradac, općina Široki Brijeg. Naime, prema obiteljskoj predaji Rotimi su doselili u Gornji Gradac kao Puljići s Rotimlje (općina Stolac), gdje su dobili nadimak Rotim prema selu odakle su pristigli, a koji je kasnije postao njihovo novo prezime. Prema usmenoj predaji u Gornji Gradac su se doselile dvije obitelji koje nisu bile u srodstvu-Puljići i Loparevići. Navodno, nakon što je neki turčin silom obljubio jednu djevojku iz obitelji Puljić , njen izrevoltirani član čini krvni delikt i ubija spomenutog turčina. Bojeći se odmazde i zbog sigurnosti svoje obitelji bježi na sigurnije mjesto zbog čega i dolazi u selo Gornji Gradac, a koje se prvi put spominje 1477. godine.

Opširnije:RODOSLOVLJE

o_namaUdruga građana „ROTIM" registrirana je pri nadležnom ministarstvu Hercegovačko-neretvanske županije, sa sjedištem u ulici Franjevačka 78 b u Mostaru. Osnivačka skupština Udruge održana je 19.03.2011. godine u Mostaru, a njeni osnivači su slijedeće osobe: Nino Rotim, Ivica (Blaž) Rotim, Stipo Rotim, Karlo Rotim, Jerina Rotim, Milka Bogdan, Kažimir Rotim, Ankica Marinović, Ivica (Ilija) Rotim, Nenad (Jozo) Rotim, Mirela Puvača, Nenad (Franjo) Rotim, Zoran Rotim, Branko Rotim, Franjo Rotim, Miroslav Rotim, Vlatko Rotim, Alojzije Rotim i Gordana Jelić.

Opširnije:O NAMA